ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Αξιοθέατα

Κάβο Γκρέκο

Το προστατευόμενο Εθνικό Δασικό Πάρκο βρίσκεται ανατολικά της Αγίας Νάπας και νοτιοανατολικά του Πρωταρά, στην όμορφη περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Το πάρκο είναι μια περιοχή η οποία εντάσσεται στο δικτύο Natura 2000, που απλώνεται κατά μήκος 385 εκταρίων ανέγγιχτου φυσικού τοπίου. Το πάρκο διαθέτει ένα δίκτυο μονοπατιών μελέτης της φύσης – κατάμεστο με πεύκα Καλαβρίας και θαμνοκυπάρισσα – καθώς και με ειδικά μονοπάτια για ποδηλασία και με παγκάκια κατά μήκος της διαδρομής. Το Μονοπάτι της Φύσης «Αφροδίτη», μήκους 2 χιλιομέτρων περνά μέσα από την νοτιοανατολική ακτή του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο κι είναι μέρος της Πολιτιστικής Διαδρομής Αφροδίτη που τιμά τη σύνδεση του νησιού με την αρχαία Ελληνίδα θεά.

Η περιοχή είναι πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα, καθώς περίπου 400 διαφορετικά είδη φυτών αναπτύσσονται στο Κάβο Γκρέκο. Από αυτά, τα 14 είδη είναι ενδημικά και άλλα 14 είναι εξαιρετικά σπάνια. Η εκπληκτική θέα από τα ασβεστολιθικά βράχια στα κρυστάλλινα νερά της περιοχής είναι καταπληκτική. Η περιοχή είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής για καταδύσεις και εκδρομές με σκάφος στις θαλάσσιες σπηλιές, όπου ένας υποβρύχιος κόσμος περιμένει να ανακαλυφθεί. Το μικροσκοπικό κατάλευκο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων είναι επίσης ένα υπέροχο μέρος για να επισκεφθείτε, με σκαλιά που οδηγούν κάτω σε μια σπηλιά κοντά στην θάλασσα.

ΠΗΓΗ: http://www.visitcyprus.com

Μουσείο Θάλασσα

Όπως δηλώνει και το όνομά του, το Μουσείο “Θάλασσα” δημιουργήθηκε για την προβολή της θαλάσσιας κληρονομιάς της Κύπρου από τους Προϊστορικούς Χρόνους μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, διαδραστικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σ΄ ένα πολιτιστικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων. Εξέχουσα θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχει το αντίγραφο, σε φυσικό μέγεθος, του ελληνικού εμπορικού πλοίου «Κερύνεια ΙΙ» του 4ου αιώνα π.Χ., το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Κερύνειας γύρω στο 300 π.Χ.

Λόγω του σχεδιασμού του Μουσείου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το πλοίο από διάφορα επίπεδα. Στ΄ άλλα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται κεραμικά και άλλες αρχαιότητες. Στο υπόγειο του Μουσείου στεγάζεται το Τμήμα Θαλάσσιας Ζωής, όπου υπάρχουν διάφορα εκθέματα, από ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά στα μαλακόστρακα, κοράλλια, κοχύλια και απολιθώματα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται μέχρι και 130 εκατομμύρια χρόνια.
Το Μουσείο λειτουργεί και ως κέντρο τεχνών, όπου εκτίθενται διάφορα έργα τέχνης, καθώς και ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων και συνεδρίων.

ΠΗΓΗ: http://www.visitcyprus.com

Πάρκο Γλυπτικής στην Αγία Νάπα / Πάρκο Μεσογειακών Φυτών, Κάκτων & Παχύφυτων

Το Πάρκο Γλυπτικής 20.000 τετραγωνικών μέτρων και το παρακείμενο Πάρκο με τους Κάκτους, βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο και της Λεωφόρου Κρυού Νερού και προσφέρει ένα πανέμορφο σκηνικό για μια εκπληκτική βόλτα με πανοραμική θέα. Υπάρχουν παγκάκια κατά μήκος της διαδρομής.

Το πάρκο γλυπτών αποτελείται από μια μεγάλη συλλογή έργων πέραν των 50 καλλιτεχνών απ΄ όλο τον κόσμο, που έχουν συμμετάσχει στο Ετήσιο Συμπόσιο Γλυπτικής το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Νάπας. Η επέκταση της συλλογής είναι ένα εν εξελίξει έργο, εφόσον προστίθενται συνεχώς νέα εκθέματα. Το 2015 καλλιτέχνες απ΄ όλο τον κόσμο δημιούργησαν γλυπτά επί τόπου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών εβδομάδων, μετατρέποντας το πάρκο σ΄ ένα υπαίθριο εργαστήριο.

ΠΗΓΗ: http://www.visitcyprus.com

Το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας

Το γοητευτικό μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας βρίσκεται στη μέση του χωριού και χτίστηκε με τη μορφή ενός μεσαιωνικού κάστρου γύρω στο 1500 μ.Χ.
Το Mοναστήρι είναι χτισμένο εν μέρει υπόγεια και είναι λαξευμένο σε βράχο, ενώ περιβάλλεται από ψηλό τοίχο. Είναι αφιερωμένo στην «Παναγία των Δασών», ονομασία που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για τη δασωμένη κοιλάδα (Νάπα), ως αποτέλεσμα της τοπογραφίας της περιοχής κατά το παρελθόν.

Η Μονή ανακαινίστηκε το 1950 και το 1978 μετατράπηκε σε Οικουμενικό Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο εξυπηρετεί εκκλησίες στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή. Μετά την αποκατάσταση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου το 2007, η Μονή τέθηκε υπό τη διοίκηση της Μητρόπολης. Μια νέα εκκλησία – επίσης αφιερωμένη στην Παναγία – χτίστηκε το 1994, νοτιοδυτικά της Μονής. Η παλιά συκομουριά μπροστά στην νότια πύλη πιστεύεται ότι είναι πάνω από 600 ετών.

ΠΗΓΗ: http://www.visitcyprus.com