ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Το καλό καρπούζι έχει τα μυστικά του

Αν υπάρχει κάτι που συνδέουμε οπωσδήποτε με το καλοκαίρι, χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι το καρπούζι. Μας δροσίζει, μας γλυκαίνει και μας προσφέρει την ενυδάτωση που απαραιτήτως χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Στην Κύπρο το έχουμε, ευτυχώς, σε αφθονία και μπορούμε να το απολαύσουμε ανά πάσα στιγμή. Παράγεται κυρίως στην περιοχή της Αμμοχώστου και σε πολλά σημεία του δρόμου (σίγουρα τους έχετε δει!), οι ίδιοι οι παραγωγοί πωλούν τη σοδειά τους στους περαστικούς.


Πώς μπορούμε, όμως, να διαλέξουμε ένα καλό καρπούζι, όταν δεν γνωρίζουμε ακριβώς την προέλευσή του; Σίγουρα, δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο νομίζουμε, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα. Το σημαντικότερο είναι να μη φοβηθείτε να έρθετε σ’ επαφή με το φρούτο!
Δηλαδή:


• Μια αγκαλιά για αρχή είναι ό,τι πρέπει! Πιάστε το καρπούζι στην αγκαλιά σας και «ζυγίστε» το με το μάτι. Αν είναι αρκετά βαρύ και συγκεκριμένα πιο βαρύ απ’ όσο φαίνεται, σημαίνει ότι είναι ζουμερό και γεμάτο γλυκούς χυμούς.

• Στη συνέχεια δείτε το χρώμα. Αν το σημείο που είναι πάντοτε λίγο πιο ανοιχτόχρωμο (στην αντίθετη πλευρά από αυτή που βρίσκεται το κοτσάνι) δεν είναι πολύ άσπρο, αλλά κάπως πιο κίτρινο, είστε σε καλό δρόμο! Το καρπούζι είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση!

• Όσον αφορά το κοτσάνι, αποτελεί κι αυτό μια ένδειξη για το πόσο ώριμο είναι το καρπούζι που κρατάτε. Αν είναι ξερό και κόβεται, σημαίνει ότι το καρπούζι σας έχει κοπεί γινωμένο, οπότε θα είναι γλυκό.

• Τέλος, χτυπήστε ελαφρά το καρπούζι με την παλάμη σας. Αν το καρπούζι είναι ώριμο και ζουμερό, ο ήχος θα είναι βαθύς και κούφιος. Αν δεν έχει ωριμάσει αρκετά ή έχει παραωριμάσει, ο ήχος θα είναι πιο κοφτός και «θαμπός». 


Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε να προμηθευτείτε το καρπούζι σας από ένα σκιερό σημείο πώλησης, όπου τα φρούτα δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
Όσο για τους τρόπους που μπορείτε να το καταναλώσετε, είναι διάφοροι κι εξίσου δροσιστικοί! Χρησιμοποιήστε το στη σαλάτα σας, κάντε το χυμό ή γρανίτα ή απλά φάτε το παραδοσιακά με φρέσκο χαλλούμι, αφού ο συνδυασμός είναι τέλειος!