ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Απόδραση για το Πάσχα

Το τσούγκρισμα των αυγών είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα, που απολαμβάνουμε μικροί και μεγάλοι. Αυτό το Πάσχα εξοικονομούμε χρήματα και περνάμε δημιουργικό χρόνο με την οικογένειά μας, βάφοντας τα πασχαλινά μας αυγά με απλά υλικά που βρίσκουμε στο ψυγείο μας και στο ντουλάπι με τα τρόφιμα. Πιο κάτω μερικές εύκολες και γρήγορες λύσεις, για τα πιο χρωματιστά και οικολογικά αυγά του Πάσχα.

Κόκκινα αυγά:
Για κόκκινα, παραδοσιακά αυγά, βράζουμε σε νερό 3-4 μέτρια παντζάρια, κομμένα και καθαρισμένα. Αφαιρούμε τα παντζάρια και προσθέτουμε στο χρωματισμένο νερό 1 φλιτζανάκι ξύδι, λίγο αλάτι και τα φρέσκα αυγά μας. Βράζουμε τα αυγά για περίπου 20 λεπτά και έπειτα σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τα αυγά στο νερό μέχρι να πάρουν χρώμα!

Μπλε αυγά:
Για να αποκτήσουν τα αυγά μας μπλε ανοικτό χρώμα, τα βράζουμε σε νερό στο οποίο ζεματίσαμε προγουμένως κόκκινο λάχανο, κομμένο σε κομματάκια. Στο χρωματισμένο νερό προσθέτουμε λίγο ξύδι και αλάτι. Αφού βράσουν, αφήνουμε τα αυγά στο νερό μέχρι να βάψουν.

Πράσινα αυγά:
Για πράσινο χρώμα, βράζουμε τα αυγά σε νερό μαζί με ψιλοκομμένο σπανάκι ή μαϊντανό, λίγο ξύδι και λίγο αλάτι. Διατηρούμε τα αυγά στο νερό μέχρι να βάψουν.

Κίτρινα αυγά:
Για κίτρινα αυγά, ο κουρκουμάς, γνωστός και ως turmeric, είναι ό,τι καλύτερο! Προσθέτοντας 2-3 κουταλιές κουρκουμά στο νερό στο οποίο βράζουμε τα αυγά, μαζί με 1-2 κουταλιές άσπρο ξίδι, τα αυγά μας θα αποκτήσουν κίτρινο χρώμα, σε περίπου 30 λεπτά.

Πορτοκαλί αυγά:
Για να αποκτήσουν τα αυγά μας πορτοκαλί χρώμα, τα βράζουμε μαζί με λίγη πάπρικα, φλούδες κρεμμυδιού, ξύδι και αλάτι. Σε περίπου 30 λεπτάκια, τα πορτοκαλί αυγά μας θα είναι έτοιμα για στέγνωμα και τσούγκρισμα!

Καλή επιτυχία και πολλές ευχές για Καλό Πάσχα!
Καλά τσουγκρίσματα σε όλους!