ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

«Θάλασσα» Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας

Μία εξαιρετική αφορμή για εξερεύνηση δημιουργεί το πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα», που στολίζει την περιοχή του κέντρου της Αγίας Νάπας. Πρόκειται για έναν σύγχρονο χώρο που φιλοξενεί εκθέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος βγαλμένα από τον βυθό της ιστορίας – και όπως αποκαλύπτει και το όνομα του Μουσείου – σχετίζονται με τη «Θάλασσα».

Στα 3,600 τετραγωνικά μέτρα του διαδραστικού αυτού Μουσείου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μοναδικά εκθέματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Ανάμεσά τους, το πιστό αντίγραφο του πλοίου «Κερύνεια ΙΙ», ένα ελληνικό εμπορικό πλοίο που τοποθετείται στον 4ο αιώνα π.Χ., αλλά και το πιστό αντίγραφο μιας πρωτόγονης σχεδίας – της «Παπυρέλλας» που χρησιμοποιούνταν τον 9ο αιώνα π.Χ. Το ενδιαφέρον του επισκέπτη κεντρίζουν επίσης μία σαρκοφάγος, απολιθώματα μέχρι 150 εκατομμυρίων ετών, απολιθωμένα και ταριχευμένα ψάρια, κοχύλια, κοράλλια, αλλά και μία σειρά έργων τέχνης. Εκθέματα κρεμασμένα από την οροφή, αντικείμενα σε γυάλινες προθήκες υποδαπέδιες ή μη, κλέβουν τις εντυπώσεις και προσφέρουν μία «θάλασσα» πληροφοριών αναδεικνύοντας τη βαθιά σχέση της με την Κύπρο αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της.

Το Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» λειτουργεί από το 2005 και είναι το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο το νησί. Βρίσκεται υπό τη διεύθυνση του Ιδρύματος Πιερίδη και λειτουργεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, αλλά και το Ίδρυμα Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη – Πιερίδη.

Στις εγκαταστάσεις του Μουσείου φιλοξενούνται εκθέσεις και διοργανώνονται εκδηλώσεις για άτομα όλων των ηλικιών. Ανοικτό χειμώνα-καλοκαίρι, το Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» φέρνει τον θαλάσσιο κόσμο στη στεριά, προσφέροντας στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία.

Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα: 09:00 – 15:00
Τρίτη – Παρασκευή: 09:00 – 17:00
Σάββατο: 09:00 – 14:00
Κυριακή: Κλειστά