ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Γλυκά Χριστούγεννα και άλλα έθιμα του νησιού μας

Όμορφη και φωτεινή, η Αγία Νάπα είναι έτοιμη να μας καλωσορίσει και τα φετινά Χριστούγεννα. Μέρες τώρα φοράει τα γιορτινά της και μεταφέρει το χαρούμενο κλίμα της εποχής στους ντόπιους και στους επισκέπτες της, που ετοιμάζονται για την πιο όμορφη ημέρα του χρόνου.

Όπως ορίζουν τα έθιμα – στην Αγία Νάπα και στην υπόλοιπη Κύπρο –  τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με γλυκές παρασκευές, με πρωταγωνιστές τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις κυπριακές γεννόπιττες, ενώ η χαρά της γιορτής μεταφέρεται από σπίτι σε σπίτι με τα κάλαντα των παιδιών.

Σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα αγάπης και προσφοράς, η γλυκιά περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη δώρα, ευχές, και αναμονή για την Πρωτοχρονιά και την άφιξη του Άγιου Βασίλη από την Καισαρία. Με την αλλαγή του χρόνου, το εορταστικό μενού εμπλουτίζεται με τη Βασιλόπιτα, με το κρυμμένο νόμισμα που «πέφτει» πάντα στον τυχερό της χρονιάς.

Τα Φώτα, που φωτίζουν και το τέλος της γιορτινής εποχής, διώχνουμε παραδοσιακά τους λιχούδες και δαιμόνιους καλικάντζαρους «τρατάροντάς» τους ξεροτίανα, λουκουμάδες και λουκάνικα. Με τον αγιασμό των υδάτων, οι καλικάντζαροι φεύγουν τραγουδώντας και «πάσιν εις τον τόπον τους», όπως αναφέρεται στον γνωστό κυπριακό στίχο – αφήνοντας μας, χορτάτοι πια, στην ησυχία μας.

Κάπως έτσι…  με παραδόσεις, χριστουγεννιάτικα παραμύθια, τραγούδια και γλυκά, η ζωή την περίοδο των γιορτών πασπαλίζεται με μέλι και ζάχαρη άχνη.

Καλές γιορτές σε όλους!