ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Νέος Δήμος Αγίας Νάπας – Η ιστορία μας μεγαλώνει Τοπωνύμια και Σημεία Αναφοράς

Με την ευκαιρία της ένωσης των δημοτικών διαμερισμάτων Αγία Νάπα, Αυγόρου, Άχνα, Λιοπέτρι και Σωτήρα και τη δημιουργία του νέου Δήμου Αγίας Νάπας, ο δήμος μας μεγαλώνει και η καρδιά του καλοκαιριού κτυπά ακόμα πιο δυνατά.

Εκτός από ενδιαφέροντα και μοναδικά στοιχεία, τα νέα διαμερίσματα του δήμου μας ξεχωρίζουν για τα τοπωνύμιά τους που αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία του νησιού μας, την οποία ξετυλίγουμε μαζί σε αυτό το σύντομο άρθρο. 

Αγία Νάπα
Η κοσμοπολίτικη Αγία Νάπα, με τις ονειρικές παραλίες της και τα γραφικά ξωκλήσια της, αποτελεί αγαπημένο προορισμό ταξιδευτών από όλο τον κόσμο. Πήρε το όνομά της χάρη στην εικόνα της Παναγίας της Νάπης, δηλαδή της Αγίας του Δάσους, που εντοπίστηκε σε σπηλιά της περιοχής.

Λιοπέτρι
Το όμορφο Λιοπέτρι με τον εντυπωσιακό ποταμό, που είναι γνωστός και ως το κυπριακό φιορδ, λέγεται πως πήρε την ονομασία του από τη μορφολογία του εδάφους του. Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα του νέου δήμου Αγίας Νάπας υπάρχουν λίγες πέτρες – εξού και το όνομα. Πηγές αναφέρουν επίσης πως σε μεσαιωνικούς χάρτες αναγράφεται το τοπωνύμιο “Ligopetri”, που ενισχύει την άποψη που επικρατεί.

Σωτήρα
Η Σωτήρα, γνωστή για τις όμορφες παραλίες της, το πεντανόστιμο κολοκάσι και τα βυζαντινά ξωκκλήσια της, πήρε την ονομασία της από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Ιησού Χριστού του Σωτήρα, που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της περιοχής.

Αυγόρου
Το Αυγόρου έχει επίσης βαθιά τις ρίζες του στην ιστορία του νησιού μας. Όσο αφορά το τοπωνύμιό του, πηγές αναφέρουν πως συνδέεται με τα λουτρά του Ευαγόρα της Σαλαμίνας που βρίσκονται στην περιοχή, και συγκεκριμένα από τον Ευαγόρα, αποτελώντας μία παραλλαγή του ονόματος του αρχαίου βασιλιά. Άλλες πηγές αναφέρουν πως το τοπωνύμιο προέρχεται από την έκφραση «εύκα του όρους», δίνοντας μία ακόμα ενδιαφέρουσα ερμηνεία στο Αυγόρου. Λέγεται πως η έκφραση αυτή χρησιμοποιούνταν όταν οι κάτοικοι της περιοχής έδιναν οδηγίες σε «ξενοχωρίτες» που ήθελαν να το επισκεφθούν, ώστε να το εντοπίσουν πιο εύκολα. Η τρίτη εκδοχή που συναντάμε σχετίζεται με τη γεωγραφική του θέση, η οποία είναι περίοπτη, και ως εκ τούτου «Εύορος» (του Ευόρου) και αργότερα Αυγόρου.

Άχνα
Η όμορφη Άχνα άφησε το αποτύπωμά της στη διάρκεια του χρόνου, με την ενδιαφέρουσα ιστορία της.  Στην περιοχή ανασκάφηκαν αρχαία ιερά, ένα εκ των οποίων είναι το αρχαίο ιερό της Αρτέρμιδος, αλλά και πολλοί αρχαίοι τάφοι που ανάγονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η Άχνα αποτέλεσε στο παρελθόν μέρος των λουζινιανο-βενετικών βασιλικών κτημάτων του ντε Μας Λατρί, όπου στον χάρτη της τότε εποχής αναφερόταν ως Athna. Στους βενετικούς χάρτες παρόλα αυτά αναφερόταν ως Aina.

Το τοπωνύμιο Άχνα, σύμφωνα με πηγές, προέρχεται από τη λέξη άχνη που αναφέρεται στον ατμό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, ενώ σημαίνει επίσης λεπτή σκόνη.

Πηγές